Τι πρέπει να προσέξουμε πριν το γκρέμισμα τοίχου

Η ανακαίνιση είναι ένα θέμα που πάντα απασχολεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Όταν έρχεται η ώρα για αλλαγές προκύπτουν πολλές απορίες και ανησυχίες. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες αφορούν τους τοίχους. Άλλωστε η αφαίρεση ή πολύ απλά το γκρέμισμα ενός τοίχου είναι από τις πιο δύσκολες εργασίες στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού και μπορεί να κρύβει εκπλήξεις και απρόοπτα. 

  1. Στατικότητα του κτιρίου

Ιδιαίτερα σε παλαιότερα κτίρια όπου οι τοίχοι λειτουργούν ως πλαισιωτοί φορείς και βοηθούν στην απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας. Σε περίπτωση γκρεμισματός τους όλη η απόσβεση μεταφέρεται αποκλειστικά στον φέροντα οργανισμό. Αν μιλάμε για κτίριο που αποτελείται από οπλισμένο σκυρόδεμα με δοκάρια και κολώνες τότε συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα.

  1. Περάσματα καλωδίων

Γκρεμίζοντας έναν τοίχο είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψουμε κάποιο πέρασμα καλωδίων που δεν γνωρίζαμε ή δεν θυμόμασταν. Αν λοιπόν ρίξουμε έναν τέτοιο τοίχο αυξάνουμε συνολικά το κόστος των εργασιών καθώς θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα δοκάρι γυψοσανίδας το οποίο θα κρύψει ξανά τα καλώδια που εμφανίσαμε. 

  1. Ηλεκτρολογικός πίνακας

Κατά την διάρκεια των εργασιών του γκρεμίσματος πρέπει όλες οι ασφάλειες του ηλεκτρολογικού πίνακα να είναι κατεβασμένες. Είναι πολύ σημαντικό να μην περνάει ρεύμα στο σημείο των εργασιών. Προσοχή! Η παροχή νερού αντίθετα πρέπει να είναι ανοιχτή σε περίπτωση που από λάθος τραυματίσουμε έναν σωλήνα ύδρευσης. Έτσι θα μπορούμε να αντιληφθούμε άμεσα την βλάβη.

  1. Κενά στο δάπεδο

Με το γκρέμισμα ενός ενδιάμεσου τοίχου δημιουργείται αμέσως έναν ενιαίος χώρος. Όμως, παράλληλα στο πάτωμα θα δημιουργηθεί και ένα κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ομοιομορφία το δάπεδο. Σε κάποιες (σπάνιες) περιπτώσεις αν δεν γίνει σωστή πρόβλεψη εξ αρχής δημιουργείται και κάποια υψομετρική διαφορά η οποία σίγουρα ανεβάζει το κόστος των συνολικών εργασιών καθώς χρειάζονται ειδικές εργασίες για την διόρθωσή της.